Германският външен министър Хайко Маас призова към протести срещу десния екстремизъм.

...
Германският външен министър Хайко Маас призова към протести срещу десния екстремизъм.
Коментари Харесай

Берлин: Германия е залята от крайнодесен тероризъм

Германският външен министър Хайко Маас прикани към протести против десния екстремизъм. Неговият зов идва след убийството на политика от Християндемократическия съюз (ХДС) Валтер Любке преди две седмици, за което е обвинен последовател на неразрешената крайнодясна организация " Комбат 18 ". " Нека покажем, че сме повече от десните екстремисти, антисемитите и разколниците ", написа той в авторска обява за в. " Билд ". Модел могат да бъдат ежеседмичните митинги на младежи, които се борят против климатичните промени. " Може би нашата страна се нуждае освен от " петъци за бъдещето ", които привлякоха толкоз доста почитатели, само че и от един четвъртък на демокрацията ", уточни министърът. " Германия има проблем с терора ", написа още Маас в публикацията.

В страната има над 12 700 десни екстремисти, склонни към прояви на принуждение. 450 от тях към момента се укриват, макар че са търсени със заповед за арест. " Ако някой се съмнява в капацитета им да употребяват принуждение, единствено би трябвало да си спомни за Крайстчърч, Утоя или Питсбърг ", напомни посланик №1. " Пасивността може да значи гибел. Десният тероризъм би трябвало да бъде наименуван с същинското му име ", упорства външният министър. Твърде постоянно се приказва за " изолирани случаи " или " амок ", когато става въпрос за набези, осъществявани от десни екстремисти. " Терорът си е гнет, такова принуждение е безпричинно и не трябва да се омаловажава ", безапелационен е Хайко Маас. 

Той напомни за серията убийства на групата “Националсоциалистически нелегални ”, както и за нападението против кметицата на Кьолн Хенриете Рекер. " В Германия през 2019 година, 80 години след началото на Втората международна война, политици отново стават жертви на десни терористи - поради политическите си убеждения и уговорката си към нашата страна ", уточни външният министър и увери, че нито милиметър повече не трябва да се отстъпва на враговете на свободата. Според него десният екстремизъм се е трансформирал в " действителна заплаха ", която се равнява по опасност с тази от ислямския гнет и така наречените " Граждани на райха ".

Германският канцлер Ангела Меркел също съобщи през уикенда в Дортмунд, че страната би трябвало да се бори твърдо с крайнодесния екстремизъм „ без никакви табута “. „ В противоположен случай ще се окажем с цялостна липса на доверие “, предизвести канцлерът и добави, че държавното управление се отнася към въпроса доста, доста съществено.

ЗАПЛАХА

Политикът на ръководещия ХДС Фридрих Мерц пък предизвести за привличането на от ден на ден членове на полицията и Бундесвера към редиците на " Алтернатива за Германия ", заяви в. " Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг ". За да се опълчи на тази наклонност, ХДС би трябвало да бъде партия, която стои зад органите за сигурност. Само с ясна поддръжка от политиката може сполучливо да се оправим с всеки политически екстремизъм ", съобщи някогашният водач на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага. Неговата персонална среда също му е подсказала за съответните проблеми: " Имам близки родственици и доста другари и познати, които са в Бундесвера и федералната полиция. Казват ми какво е настроението, по какъв начин се усещат изоставени ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР